Ma refer la agentii de vanzari din fmcg pe partea de traditional trade.

Salariu

In general e format din salariu fix (intre vreo 600 si 1200 ron) + bonus, veniturile putand ajunge pe la 2500ron in cel mai fericit caz. Media e undeva intre 1000 si 1500 ron per agent. Alte beneficii: masina de serviciu, fie cu un anumit numar de km bugetati fie cu un numar de plinuri pe luna, telefon de serviciu si bonuri de masa. Din ce am vazut eu, trainingurile sunt foarte rare sau inexistente.
Salariu depinde in cea mai mare parte de realizarea targetului de vanzari si de incasari la timp. Mai poate aparea distributia, mercantizarea si alte nebunii in functie de companie, produs.

Despre

Daca vrei sa intri in "meseria" asta pregateste-te sa primesti suturi in fund!! Undeva intre multe si foarte multe. Totodata trebuie sa fii pregatit sa intri in contact cu foarte multe persoane, incepand cu unele scursuri ale societatii pana la mici Bill Gates'i. Asadar trebuie sa ai nervii tari si perseverenta.
Ti se da o zona pe care tu esti un mic sef. Pleci la drum cu un catalog al produselor, pix, ceva de notat comenzile, chitantier si multa incredere. Fie cauti clienti noi, fie lucrezi cu cei existenti, sau adesea si una si alta. In general cu cat mai multi cu atat mai bine. Un lucru bun ar fi sa ai clienti care cumpara cu plata la livrare si nu la termen (pentru ca salariu unui agent de vanzari depinde in mare masura de incasarea banilor la timp, esti si un mic camatar).
Problemele se pun astfel: cum ii vand clientului, cum vinde clientul mai departe, cum incasez la timp. Partea cu vandutul e cea usoara, greutatile intalnindu-se la celelalte doua. Ele se rezolva de obicei printr-o mercantizare conform standardelor companiei si prin dimensionarea comenzii la vanzarile reale ale magazinului, teoretic. Practic e mult de munca.

Programul unui agent de vanzari e de obicei de 8 ore, incepe pe la 8 dimineata si se termina cand termini... vrei mai multi bani muncesti mai mult. Orele suplimentare nu se platesc.
Concediu iti iei rareori, deoarece 2, 3 zile de concediu intr-o luna iti pot strica cifrele astfel incat sa nu mai iei niciun bonus.
Tinuta trebuie sa contina pantofi, camasa, la unele firme si cravata.

Cariera

Se poate promova. Pozitiile la care poti avea acces sunt: Supervisor, Key Account, Director de zona.
De mentionat faptul ca in general turnoverul de personal se apropie si deseori depaseste 100% asadar nu multi rezista mai mult de un an in aceasta pozitie.
Pozitiile cele mai ravnite sunt in distributia de tigari, pepsi si coca cola. De altfel aici sunt si cele mai putine probleme cu banii incasati de la clienti, in sensul ca nu stai sa te tiganesti pentru 100 lei.

Daca ai nervii tari, multa ambitie, perseverenta, iti place sa vrajesti oamenii, asta e postul tau.
Daca iti lipseste cel putin unu din cele de mai sus, nici sa nu te gandesti sa te faci agent de vanzari in fmcg.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu